Sáska horgásztó
(30) 382-03-04 [nyitva tartás] (30) 565-93-03 info@saskahorgaszto.hu
kosár (0) feliratkozás webshop

Szenzációs szezonkezdés a Sáska horgásztavon!

Sziasztok, üdvözlök minden horgásztársat! Ebben a cikkben egy szezonkezdő rakós botos horgászatomat szeretném megosztani veletek, ami egy nagyon szeles, március 5-ei napon történt.

Azért esett a választásom erre a horgásztóra, mert ugye mindenki tudja, hogy a tó nagyon jó halállománnyal rendelkezik. Tökéletes szezonkezdő horgászatnak ígérkezett, egyetlen visszatartó erő volt csak, az orkán erejű szél!
A tóban élő halak a tapasztalataim alapján már nagyon jól ismerik a bojlit, pelletet, és a halas büdös jellegű etetőket. De tudjuk, hogy hideg a víz még ebben a kora tavaszi időben és én ezért inkább édesebb, kellemesebb illatú etetővel készültem, valamint több elő anyaggal, csontkukaccal. Az etetőanyagom, amivel a mai napom fogok horgászni, mindössze 1 kg Tubertini Fondo fekete színű etetőanyag, 1 liter csonti, valamint 2 doboz csemegekukorica lesz a csalim egész napra. A horgásztavon a helykereséssel sokat nem variáltam, mivel tapasztalatom alapján a tó leghátsó részén legmélyebb a víz és ugye ebben a lehűlt vízben itt tartózkodnak a halak ebben a kora tavaszi időben.

A kipakolás után helyére került a versenyláda, rakós bot, majd a kiegészítőket is kipakoltam a versenyláda köré.
A felszerelést nem bonyolítottam túl, mivel a partszélben van a tóban egy törés és ezt szerettem volna meghorgászni, így egy vékony gumival készültem mindössze: 1.0 gumival horgásztam e napon. A pár éves tapasztalatom alapján a lágyabb gumi hatására kevésbé védekeznek a halak. A főzsinórom 12-es , az előke egy 20 cm-es 12-es előke volt, rajta egy 14-es horog. A vízmélység mérés után következett az alapozó etetés, amit csészével hajtottam végre. Ebben az időszakban nem szabad túl sokat etetni, mivel ilyenkor még nem táplálkoznak olyan nagy intenzitással a halak, így mindössze „csak” 5 gombóc etetőanyagot, valamint 1 csésze kukoricát csontit vegyesen csuproztam be. Úgy célszerű kialakítani az etetést, hogy egy „kemény magot” csinálunk az etetésnek, és egy kicsivel nagyobb kerületet. Hisz a halak kívülről érkeznek az etetésre, így először ott veszik fel a táplálékot majd a csalinkat is itt fogják hamarabb megtalálni.

Az alapozó etetés és vízmélység mérés után kezdetét veszi a horgászat. Az első kapásra körülbelül 15 percet kelet várni, ami egy kárász volt. Egyre jobban telt az idő és a kárászok szépen beálltak az etetésre. Jöttek az olyan 10 dkg-os kárászok. Jó is volt ez, csak pontyot is szeretnék fogni, így egy kicsit az etetés mellé kitettem a csalim, egy szem kukoricával. Pár perc várakozás utáni kapást, bevágást követően már éreztem, hogy nem kárásszal van dolgom: egy olyan 1.5 kg-os ponty lett az eredmény. Ahogy telt az idő, úgy szépen egyre jobban jöttek a pontyok olyan 1-3 kg-osak. Folyamatosan csúzliztam rá mindig pár szem csontit és kukoricát így elég jó eredménnyel ott tudtam tartani az etetésen a pontyokat. 25 ponty után már kellemesen elfáradtam így elgondolkoztam, hogy összepakolok és vége mára a pecának. Közben meglátogatott a tógazda, beszélgetünk, és arra lettem figyelmes, hogy nincs meg az úszóm és a rakós vége is a vízben!! Enyhe botemelés után éreztem, hogy ez nem egy mindennapi ponty! Hosszú fárasztó percek következtek és még mindig nem láttam a halat. Eltelt körülbelül a bevágás után 20-25 perc, és akkor láttam meg elsőször a halat. Egymásra néztünk a tógazdával: ez egy gyönyörű, hatalmas nyurgaponty! Ismét eltelt körülbelül 5 perc, és sikerült megszákolni! Az eredmény egy szép, 9 kg-os nyurgaponty! Szenzációsan sikerült lezárni ezt a felejthetetlen napot!

Ezúton szeretném megköszönni a tógazdának a lehetőséget, hogy ilyen élményekben részesülhettem!

Török József

Essential SSL